MCQ on Plant Physiology – Plant Water Relations

Translocation of Water

1.  The water readily available to plants for absorption by roots is

a)  Gravitational water

b) Capillary water

c) Rain water

d) Hygroscopic water

2. The water potential of pure water at atmospheric pressure is

a) -2.3 bar

b) +2.3 bar

c) Zero bar

d)  One bar

3. Loss of water from the stomata of leaves are known as

a)  Guttation

b) Exudation

c)  Transpiration

d)  Evaporation

4.  During rainy season wooden doors are difficult to open or closure because of

a) Plasmolysis

b) Imbibition

c) Osmosis

d) Diffusion

5. Plasmolysis occurs due to

a) Absorption

b) Osmosis

c) Endoosmosis

d)  Exosmosis

6.  The marine animals that kept in fresh water burst. It shows the process of

a) Exosmosis

b) Endoosmosis

c) Plasmolysis

d) Deplasmolysis

7. Cooling of plants is caused by

a) Guttaion

b) Photorespiration

c) Transpiration

d) Assimilation

8.  Active uptake of minerals by roots mainly depends on the

a)  Availability of oxygen

b) Temperature

c) Light

d) Availability of CO2

9.  The hormone which signals the closure of stomata is

a) Auxins

b) Cytokinine

c) Gibberelline

d)  Abscisic acid

10.  Water absorption takes place through

a) Lateral roots

b) Root cap

c) Root hairs

d) Tap root

11. Which of the following is an anti-transpirant

a) PMA

b) PAN

c) IAA

d) AUG

12. What is the action spectrum of transpiration?

a) Orange and red

b) Green and ultraviolet

c) Blue and red

d) None of these

13. Which one of the following is used for measuring the rate of transpiration?

a) Porometer

b) Osmometer

c) Moll’s experiment

d) Potometer


14. Transpiration is least in

a) High atmospheric humidity

b) good soil moisture

c) high wind velocity

d) dry environment

15. Stomata open at night and close during day time in

a) Xerophytes

b) Mesophytes

c) Succulents

d) Hydrophytes


Answers:

1- b

2- c

3-c

4-b

5-d

6-b

7-c

8-a

9-d

10-c

11-a

12-c

13-d

14-a

15-c

​Rajasthan 1896 Lab Assistant Vacancies 2016 Advertisement Details (High Education Department)
Name of the organization: Rajasthan Subordinate and Ministerial Services Selection Board, Jaipur

Official Website:

 http://www.rsmssb.rajasthan.gov.in

Post Name: Lab Assistant

Total Posts: 1896 Vacancies

Examination Date : 13.Nov.2016

FREE SAMPLE TEST DOWNLOAD

Paid High Quality Mock Tests (5 tests) dates are 

3,5,7,9,11 Nov 2016. ( If exam dates extended test dates scheduled accordingly )

PRICE : 199/- ( ONLY ).

Mock Tests & Complete solution will be provided on registered E-mail id .

Payment link Available

Test prepared by :-Engineering,Medical Coaching and RAS Experts.
For any questions 

http://www.facebook.com/ndmias

http://www.twitter.com/ndmias

For UPSC EPFO EO/AO visit

http://www.ndmiasepfoexams.blogspot.in

http://www.facebook.com/nndmiasepfoexams